Nu nog maar juist de Fantasticon-III achter de rug is, zal een ieder begrijpen dat over de eregasten in de navolgende sessie, de Fantasticon-IV, nog niet meteen al veel te vertellen is. Hieronder verschijnen steeds meer van de namen van eregasten. Elke keer zodra hun aanwezigheid zekergesteld is.
Zeker is dat u ze tijdens de Fantasticon-IV in levenden lijve kunt ontmoeten. Sommigen laten zich zelfs door u aanraken of, nog ernstiger, aanspreken. Stel je voor: een waarachtig gesprek met zo’n individu van superheldenstatus…!
Hieronder de namen, in alfabetische volgorde:
Gert-Jan van den Bemd – Jaap Boekestein – Miriam Borgermans – Marjan Brouwers – Petra van Dam – Mariëlle Douma en Marcel van der Sleen – Guido Eekhaut – André Frank – Johan Klein Haneveld – Gerold H. Kort – Roderick Leeuwenhart – Paul van Leeuwenkamp – Krista Noor – Marcel Ozymantra – Jasper Polane – Danique van der Rijt-de Ridder – Frank Roger – Hervé Suys – Tais Teng – Charles van Wettum – Else Wolters
Gert-Jan van den Bemd
‘Het is wonderlijk hoe woorden op papier beelden vormen in je hoofd. Een tekst is voor niemand hetzelfde. Soms probeer ik die beelden aan anderen te laten zien, door ze te tekenen, maar dat is een kansloze exercitie. Desalniettemin een plezierige activiteit. En daar gaat het tenslotte om.’


Jaap Boekestein
…behoort de oude grijze garde van Nederlandtalige fantastische schrijvers, simpelweg door het feit dat hij sinds de jaren tachtig meedraait en nooit gestopt is met schrijven. Eigenwijze SF, bedachtzame fantasy, ongemakkelijke horror en andere soorten verhalen ontspruiten met grote regelmaat uit zijn geest. Tevens hoort hij bij het exclusieve en inclusieve genootschap van Bemoste Beeld-gelauwerden. Niettegenstaande is Jaap in het dagelijks leven een best wel aardig persoon.
Miriam Borgermans
…is liefhebber van SF – en auteur van de bekroonde 9-delige Slaves serie. Een serie met als hamvraag: Hoe ziet de wereld er over vijfhonderd jaar uit, als geen enkele van alle huidige problemen wordt opgelost?
Wat als in de toekomst dertien miljard mensen op een verwoeste aarde proberen te overleven – als machteloze slaven van Big Data multinationals? Wat als iedere slavengroep op zijn eigen manier probeert hen te weerstaan? Wat als slavernij ook innerlijk kan zijn?


Marjan Brouwers
…(*1963) vertelde haar broertjes als kind spookverhalen, die zo eng waren, dat ze er soms niet van konden slapen. In haar tienerjaren ontdekte ze de sciencefiction en fantasy, maar pas in 2020 verscheen Leegland, haar dystopische roman over toekomstig Nederland, gevolgd door Zonderland, het tweede deel van deze trilogie (juni 2023). Voor de bundel Welkom in de broeikaswereld schreef ze Toen het water kwam: een verhaal dat zich afspeelt in het verleden van de Leegland-trilogie.
Petra van Dam
…is eigenaar van RedOneArt, een bedrijf dat jou helpt met je creatieve uitingen rondom Dungeons & Dragons. Ben je op zoek naar inspiratie, kennis of leuke voorwerpen voor je volgende campaign? Zoek haar dan vooral op tijdens de conventie! Van boeken tot handgemaakte dice bags, er is genoeg te vinden. En zie je niet waarnaar je op zoek bent, spreek dan gerust de vrolijke roodharige eigenaar aan. Petra is namelijk altijd op zoek naar een nieuw project waarbij ze haar passie kan uiten. Zo helpt ze zowel spelers als game masters bij het creëren van ervaringen die je voor altijd bij blijven.


Mariëlle Douma &
Marcel van der Sleen
Illustrator Marcel van der Sleen (1984 – rechts) en auteur/haakster Mariëlle Douma (1992, links) beschrijven zichzelf beide graag als algemene creatieveling. Marcel tekent series originele karakters in comic stijl, maakt posters, kaarten en art prints. Hij heeft daarnaast de karakters van Haak je draakje ontworpen, die Mariëlle vervolgens omzet in gehaakte draakjes. Mariëlle schrijft al fantasy zo lang ze zich kan herinneren; haar recentste werk is te lezen in het door Marcel geïllustreerde zine Fabelplaats en in de verhalenbundel Werelden ontwaken…
Guido Eekhaut
…schrijft zowel misdaad, science fiction, weird en fantasy, maar telkens met een persoonlijke invalshoek, en doet dat al enkele decennia. Hij kreeg daar zelfs een aantal prijzen voor, werd genomineerd voor andere, en versleet meer uitgevers dan hij wil toegeven. Zijn boeken en verhalen verschenen in diverse vertalingen, en hij schrijft ook voor de oudere jeugd.


André Frank
…staat vaak aan de voet van een berg puzzelstukjes of hij nu schrijft of schildert. Soms vliegen de onsamenhangende stukken op hun plek. Wanneer het zwoegen wordt, laat hij het verhaal los en zoekt hij een nieuwe puzzel. Indien het echter goed gaat, worden zijn verhalen door de tijd gevormd zoals hij het zelf nooit had kunnen bedenken.
Johan Klein Haneveld
…is een collectief van schrijvers en recensenten dat heeft besloten onder één naam te publiceren. Nee, wacht! Hij is een robot die dag en nacht actief is. Of heeft hij zichzelf gekloond en is terwijl de ene Johan ontspant met een film en een biertje, de ander nog steeds hard aan het werk? Nee, hij steelt zijn verhalen van Johans uit alternatieve universa, zonder dat die het door hebben… Of gebruikt hij een experimenteel middel dat de ongebruikte 90 procent van zijn hersenmassa ontsluit? Wie het weet mag het zeggen…


Gerold H. Kort
…ziet de wereld als een verzameling verhalen. Verhalen die de mens blootleggen en zichzelf leert kennen. Gerold is geboren in Suriname en woont sinds 1996 in Nederland. Lezen is zijn kerk en films zijn z’n vitaminen. Om aan de monotonie van het dagelijks leven te ontsnappen, schrijft Gerold over zijn fantasiewereld, waar alles kan, alles mag en alles gebeurt. Hier is hij heer en meester, waar de natuurwetten knielen voor zijn pen.
Roderick Leeuwenhart
Remco Meisner vroeg hem (Roderick Leeuwenhart) om eregast te zijn op Fantasticon-IV en daartoe een klein tekstje aan te leveren, specifiek in twééde persoon enkelvoud. Je vermoed dat dit een vergissing is, maar wilt ook niet meteen gaan tegenstribbelen. Daar is Remco te aardig voor. Tweede persoon enkelvoud it is.
Fantasticon-IV, daar heb je eigenlijk best zin in. Bij de vorige editie moest je vanwege een bruiloft verstek laten gaan, maar het zag er op de foto’s hartstikke gezellig uit. De reden dat Remco jou vroeg, is omdat jij net de sciencefictionroman Sterrenlichaam hebt uitgebracht bij Iceberg Books. Best een dingetje, waarover elders al ruim is geschreven. Het is de bedoeling dat je op het event een presentatie zult geven, of een lezing, over een onderwerp dat iets te maken heeft met schrijven. Nog in te vullen. Nou, dat gaat je wel lukken. Wordt leuk.
Wat je bovenal hoopt is dat het een middag zal worden met veel schrijfcollega’s, boeken en genrefans, in de bruisende metropool die Nieuw-Vennep heet. Daar heb jij, ja jíj, alvast veel zin in!


Paul van Leeuwenkamp
…is misschien altijd liefhebber van sciencefiction geweest om zijn persoonlijk pessimisme met optimisme in evenwicht te houden. Want al is er in sciencefiction veel dystopisch en er komen vreselijke dingen in voor, uiteindelijk is het een optimistisch genre: we overleven, ontdekken van alles, bestormen de ruimte, creëren onszelf een toekomst.
Maar de hedendaagse ontwikkelingen verstoren zijn evenwicht, want elk optimisme, ook die van de sciencefiction, blijkt naief geleuter. Woonruimte? Ouderenzorg? Bescherming milieu? Vluchtelingenzorg?
Krista Noor
…
…probeert In het dagelijks leven enthousiast software stuk te maken en in te breken in de systemen van haar werkgever, maar wanneer ze schrijft is ze lang niet zo destructief. Ze zoekt in haar verhalen naar de plek waar mensen elkaar kwijt raken, omdat dat ook de plek is waar verbondenheid te vinden is. In haar verhalen hoopt ze het antwoord te vinden op de vraag waarom we als mensheid niet wat beter voor elkaar en de planeet zorgen.
Als ze nog tijd over heeft dan is ze in haar tuin te vinden, waar ze geniet van rondzoemende insecten, ontluikende zaadjes en salamanders in de natuurvijver.


Marcel Ozymantra
…(1970) Auteur/Illustrator/Redacteur. Publiceerde korte verhalen, essays en gedichten in Zone 5300, HSF, Wereldbedenkers, Ganymedes, Op ruwe planken, Fantastische Vertellingen, Parmentier, Voorbij de storm en meer. Begin jaren negentig was hij hoofdredacteur terrible van stripbladen Project Uhmm… en Het Project, waarvoor hij ook strips tekende. Tegenwoordig is hij hoofdredacteur en een van de initiators van het tijdschrift Sintel dat halfjaarlijks verschijnt en aandacht voor beeld, proza, essays en poëzie biedt (ook strips)..
Jasper Polane
…(1973) publiceerde zes romans, twee novelles en een boel korte verhalen. Hij debuteerde met Lege steden, wat het eerste deel zou worden van de sciencefantasyserie De onzichtbare maalstroom.
Als uitgever bij Quasis is hij onder andere de bedenker en curator van de SF-reeks De zwijgende aarde, waarvan elk deel door een andere auteur is geschreven, en waarvoor Jasper de roman Roest schreef. Bij Project Dizary verscheen de Young Adult-novelle Panda en het zwarte dat.
Zijn verhaal Witruimte (gepubliceerd in Ganymedes-18) won de EdgeZero Award voor het beste genreverhaal van 2018. Hij bouwde het verhaal uit tot een volwaardige sciencefictionroman, Zwartruimte, die verscheen in 2022.


Danique van der Rijt- de Ridder
…is, naast docent geschiedenis, vooral schrijver. In haar verhalen zoekt zij graag andere tijden op. Ze schrijf veel historische fictie en non-fictie, maar ook verhalen over onze toekomst interesseren haar zeer. Daarnaast schrijft Danique graag voor en over jongeren. Komend jaar hoopt zij maar liefst twee YA’s uit te brengen.
Frank Roger
…(°1957, Gent, België) schrijft al sedert jaar en dag verhalen in fantastische, surrealistische en satirische stijl, en pleegt ook collages en grafisch werk waarin de geest van dada nog rondwaart. Zijn werk verschijnt regelmatig in tijdschriften en bundels. In totaal gaat het inmiddels om ongeveer 1200 publicaties in meer dan 40 talen. Zijn recentste bundel is “Spoorloos en andere verhalen” (Scriptomanen).


Hervé Suys
…(*1968 – Ronse, België) begon verontrustende fictie te schrijven tijdens een lange revalidatie na een sportblessure. Zijn (soms heel) korte verhalen verschijnen regelmatig in bloemlezingen en tijdschriften, ook buiten het eigen taalgebied. Doorgaans schrijft hij blootshoofds en barrevoets, zo ook Trovianado, zijn bijdrage aan Welkom in de broeikaswereld. U kunt zijn publicaties volgen op hervesuys.org.
Tais Teng
…(1952) heet eigenlijk Thijs van Ebbenhorst Tengbergen maar dat kon geen mens onthouden. Hij is behalve schrijver ook illustrator, decorschilder en beeldhouwer.
Tais Teng woont in Amersfoort en heeft een atelier in Utrecht. Voor je het vraagt, hij heeft geen huisdieren, zelfs geen goudvis maar wel drie kinderen en een vrouw, wat toch ook best aardig is(?)
Hij schrijft eigenlijk voor elke leeftijd, van het eerste spreukenboekje voor schattige kleuterheksjes tot gedegen handleidingen voor zeshonderdjarige dark lords. Teng is dol op eng en houdt ook van grappig: van een zombie die over een bananenschil uitglijdt, ligt hij in een deuk. Hij heeft intussen zo’n honderdvijftien boeken geschreven, van fantasy, sciencefiction en griezelboeken tot verhalen over een haas die op zoek is naar een nieuw huis.


Charles van Wettum
Vraag: Hallo, Charles. Als ik het goed heb begrepen ben jij ongeveer twee jaar geleden met pensioen gegaan en ben je toen je tijd gaan besteden aan het schrijven van SF-verhalen. Je hebt inmiddels een tiental verhalen gepubliceerd in tijdschriften, een Raar Boekje gepubliceerd en een aantal recensies op je naam. Het lijkt erop dat je in je hele schoolcarrière best wat ervaring hebt opgedaan met schrijven en het leven en dat je die nu toepast in je verhalen. Ik heb bovendien de indruk dat science fiction best goed past bij je studie Sterrenkunde. Kun je eens reageren?
Charles van Wettum: Ja, dat klopt wel ongeveer.
Else Wolters
is illustrator en schrijver. Sinds 2018 is ze bezig met het schrijven van een collectie van fantasievolle korte verhalen. Deze verhalen gaan over helden en vloeken, over avontuur en verlies.
Na jaren de verhalen in haar laptop te verschuilen brengt ze er in 2023 een aantal uit als gedetailleerd geïllustreerde zines. Veel van deze verhalen zijn in het Engels geschreven voor een volwassen publiek.
Daarnaast maakt ze als illustrator veel lino prints, die net als haar verhalen zijn deze geïnspireerd op de volksverhalen en sprookjes waar zij mee opgegroeid is.

